David Rath

Naděje zvaná Trump?

5. 03. 2016 10:04:24
Pan Donald Trump je výrazný a zajímavý člověk. Výrazní lidé tvořili výrazné dějinné okamžiky. Někdy dobré, jindy špatné...

... Je těžké rozlišit, co je skutečně sám pan Donald Trump a co je jeho mediální, tedy virtuální obraz. Média ho v drtivé většině nenávidí a už to je zásadní důvod zkusit si o něm zjistit víc a přemýšlet vlastní hlavou.

Nižší daně pro střední třídu

Dají se najít jeho programové priority. V oblasti daní chce systém zjednodušit a snížit daně střední třídě a zvýšit nejbohatším. Pokud to myslí vážně a něco z toho skutečně splní, pak to není vůbec špatný cíl. Obdobný program by mohl inspirovat i naši zem, která roky kráčí právě opačným směrem. Tedy více byrokracie, více sledování a hlášení a větší finanční zátěž pro střední třídu, tedy i menší podnikatele a méně daní pro monopoly a nadnárodní giganty.

Naše zem patří nám

Jeho dalším programovým cílem je vystavět zeď vůči Mexiku a nepouštět do USA muslimy, pokud se nezřeknou nesnášenlivého islámu. Jde v první řadě o symbol změny kurzu, kdy tím vysílá signál, že to budou Američané, kdo budou rozhodovat, koho si do země pustí. Tedy na naši zem nemá právo každý, ale my si budeme sami vybírat, koho sem pustíme a koho ne. Jde o klíčový princip, který z dlouhodobého hlediska má zajistit přežití vlastní civilizace, její kultury a udržet vysokou životní úroveň. Je jen otázka, zda už není v USA pozdě a zda už nejsou za bodem obratu a ty miliony, co se již infiltrovaly během pár desítek let, nepošlou americký styl života do propadliště dějin. Nicméně D.Trump se chce alespoň pokusit to změnit a pro nás v Evropě to může znamenat záchranu před muslimskými hordami.

Právo mít zbraň

Trumpův programový cíl ohledně liberálního přístupu k vlastnictví zbraní je v USA silným tématem, ale těžko se nám objektivně hodnotí, kdy nemáme srovnání, v kolika případech držení zbraní někomu zachránilo zdraví a život a naopak, kolik lidí přišlo rukou šílence o život. Druhý údaj se rámcově zjistit dá, ale první údaj jsem nikde nenašel a tak jde o debatu čistě opřenou o emoce zastánců a odpůrců. Nelze pominout i pocit lidí, že mocenské složky států čím dál tím víc sledují a šikanují normální lidi, přitom proti nebezpečným jedincům (skupinám) je nedokážou uchránit.

Postavit ekonomiku na nohy

Zajímavé je i Trumpovo heslo - volně přeloženo - Udělám Ameriku zase silnou. Toto téma spojuje s faktem, že je USA giganticky zadluženou zemí, která funguje jen jako ekonomická bublina podepřená tunami tištěných dolarů. Poukazuje na skutečnost, že největším věřitelem je Čína, jejíž zboží ovládá drtivou část trhů. Opět se tomuto cíli dá těžko něco vytknout, jen snad držet panu Trumpovi palce, aby se v této oblasti alespoň něco povedlo.

Putin není nepřítel

V názorech pana Trumpa na zahraniční politiku lze vysledovat nekonfrontační vystupování vůči Putinovi a nechuť k různým lokálním válkám, které Američani buď rozpoutali, nebo ze zákulisí rozehráli. Tento postoj není vůbec nic bezvýznamného v situaci, kdy to ještě nedávno vypadalo na válku s Ruskem díky Ukrajině a podstatná část arabského světa se zmítala, díky Američanům, v bratrovražedných konfliktech. Tohoto názoru pana Trumpa mohou litovat jen ti, co se masochisticky těšili na válku s Ruskem a baví je totální rozvrat mnoha států, kde soused sousedovi z dlouhé chvíle uřízne hlavu.

Nehoráznosti

Obraz pana Donalda Trumpa v médiích však hlavně utvářejí jeho různě vtipné a nehorázné výroky. V první řadě to není vůbec chybně dělaný marketing jak přitáhnout pozornost ke své osobě. Média a různá uskupení se mohou zalknout vzteky, nad nehoráznostmi, které trousí. Lidi, co mají rádi legraci, se tím baví. Nejprve vlastním výrokem a pak tím řevem, který se následně spustí. Dnešní svět sám o sobě je dost tísnivý a tak je hodně lidí vděčných, za každý vtip, třeba i drsný. Soupeři D.Trumpa s tím vůbec neumí pracovat. Je pro ně typická absence smyslu pro vtip.

Příklady táhnou

Z pohledu dalšího vývoje volebního klání v USA je naprosto jedno, co si u nás myslíme o Donaldu Trumpovi. Naše postoje mu volby ani nevyhrají, ani neprohrají. Je však zajímavou osobou z pohledu možné inspirace. Platí - Exempla trahunt - příklady táhnou. Pokud by D.Trump vyhrál a myslel svůj program vážně, pak se mají naši politici, co učit. Srovnávat D.Trumpa jen podle toho, že je miliardář, nebo říká bonmoty s některými našimi politiky, je povrchní. V Čechách dnes nenajdete politika, který by programově mířil tam, kam směřuje pan Trump. Nebo mi řekněte, kdo má předvolební heslo – „Udělám Česko bohaté a prosperující“?

Autor: David Rath | karma: 33.97 | přečteno: 1134 ×
Poslední články autora