Cesta do otroctví

19. 05. 2016 11:19:43
Míra nezaměstnanosti v Česku se přibližuje hranici takřka 100% zaměstnanosti, tedy stavu, že pracují všichni, kdo pracovat chtějí.

Mnohé firmy už začínají mediální ofenzivu, že nemají lidi a potřebují dovézt pracovní síly ze zahraničí, rozuměj ze zemí, kde jsou ještě chudší lidé, než jsme my. Prý potřebují další expanzi...

Nízké mzdy a slabá koruna

Nízká míra nezaměstnanosti je nepochybně lepší než vysoká nezaměstnanost. Je však potřeba říci, že u nás je dosahována díky mzdovému dumpingu, který je umocňován uměle vytvářenou „slabou“ korunou . Srozumitelně řečeno ,nízká nezaměstnanost je díky chudobě ( lacinosti) těch, kteří pracují.

Příběh Amazonu

Kousek za Prahou vyrost gigantický sklad Amazon. Mezi obludnými halami jde o mimořádnou obludu. Různí politici se tam ukazovali s tím, jak je to super, že vzniknou tisíce pracovních míst. Vznikla hlavně místa skladníků a řidičů, navíc v místě, kde je nezaměstnanost z celé země nejnižší - pár kilometrů od Prahy. Megaskladiště funguje především pro německou klientelu. Nadnárodnímu gigantu se vyplatí zásobovat německé zákazníky ze skladu v Česku u Prahy a to jen proto, že český skladník a řidič dělají za zhruba třetinovou mzdu oproti německému zaměstnanci. Zajímavé by bylo zjistit, zda Amazon nakoupil alespoň za tržní cenu pozemek a nebyl taky příjemcem nějakých „dotací – úlev“ opět vybraných z daní chudého obyvatelstva. Pokud ano, pak je to ukázka toho, jak velcí jsme troubové.

Volíme si chudobu

Český zaměstnanec dostává necelou třetinu toho co jeho kolega v Německu, nebo Rakousku, ale přitom nakupuje zboží za takřka stejné ceny. Podívejte se na cenu pohonných hmot, ale i řady potravin, o ošacení ani nemluvě. Český pracovník je tedy zhruba 3x - 4x chudobnější, než srovnatelný Němec. Takto se prosperující stát s bohatými občany vybudovat nedá- za 25 let se na tom takřka nic nezměnilo. Je skoro jisté, že se budeme další desítky let plácat v tomtéž. K tomu se sem nahrnou práci odmítající migranti s požadavkem, abychom je živili, čímž se situace ještě zhorší.

Ne investice, ale kvalitní investice

Proč spojuji příklad jednoho Amazonu se situací v celé zemi? Proto, že mi připadá pro poslední roky takřka typický. České vlády dlouhodobě selhávají ve schopnosti přitahovat do Česka kvalitní investice. Tedy ty, které pro zemi přinesou nevyšší zisk a přitom mají nižší doprovodné negativní náklady, co se týče dopadů třeba do životního prostředí, nebo co do nebezpečnosti a náročnosti práce. V tomto ohledu je v podstatě nejlepší přitáhnout finančnictví, bohatší turisty a malé, střední podnikání.

Neumíme přitáhnout peníze

Ve finančnictví nemáme co nabídnout, vyjma toho, že každému jeho peníze prolustrujeme horem dolem, což je sílící trend. Není pak divu, že je sem ze zahraničí nikdo nechce posílat, ukládat a zde investovat. Řadu bohatých cizinců jsme i v duchu „naší tradice“ spektakulárně stíhali a zavírali. Naposledy cirkus okolo pana Zadeha. Kdo by si z bohatých podnikatelů pak takovou zemi vybral jako svoji základnu? V USA vyškolení „Bradáčovci“ je asi mají od nás vyhánět, aby se raději usídlili ve Spojených státech, kde existují daňové ráje i utajená konta a podnikání. Samozřejmě korupce a špinavé peníze jsou jen u nás a bohužel u nás je i velká koncentrace troubů, co této propagandě věří a jsou šťastni, že peníze netečou k nám, ale někam do USA. Zase další příběh o užitečných idiotech tentokrát z řad represivních složek.

Jen Praha...

Turistický ruch je výhradně omezen na Prahu a nedokážeme nabídnou takřka nic jiného. Třeba ucelená síť cyklostezek je stále snem, oproti tomu co nabízí Rakousko, nebo Německo o inlineových centrech či různých zábavních a vzdělávacích parcích ani nemluvě. Tady jsme spali celých 25 let.

Megabohatým dávat a chudším tvrdě brát

Malé a střední podnikání vlády dlouhodobě ignorují, tedy vlastně hledají cesty jak je co nejvíc přidusit. Bohužel premiér Sobotka a ministr Babiš ještě přitvrdili. Tak nadnárodním gigantům se daří stát ždímat na nejrůznějších úlevách a pobídkách. Chceš tu skladovat, smontovat kde co? Dáme ti zdarma pozemek v tzv. průmyslové zóně, nemusíš platit daně. Zatímco malopodnikatel se dočká veřejného označení za „zloděje“ a napaří se mu evidence tržeb a přidají další kontroly k současnému zástupu kontrolorů z nejrůznějších úřadu. Proto je potřeba nabrat dalších 13 tisíc úředníků, aby byla buzerace co nejefektivnější.

Sklady kam se podíváš

Přes optimisticky vypadající čísla o nízké nezaměstnanosti a celkovém růstu HDP jdeme ve výsledku špatnou cestou. Je to zase cesta do otroctví. I za socialismu ekonomika číselně rostla, ale lidé zůstávali chudí. Současný nárůst represe lidem zavírá ústa a ničí podnikatelskou iniciativu. Ani za totality jsme neměli tolik policistů, tolik vězňů, tolik odposlechů, tolik kamer a tolik úředníků. Nízké výdělky odsuzují lidi k údělu chudoby. Stahování skladů a montoven pak mění naše životní prostředí v těžko popsatelnou ohavnost. Čím dál tím víc se náš život začíná podobat tomu, jak jsme žili v podmínkách reálného socialismu. Sen o prosperující zemi s bohatými a svobodnými obyvateli, žijícími v harmonii s přírodou se rozplynul. Vítejte v zemi skladů, montoven a taky všudypřítomných úřadů a represe.

Autor: David Rath | čtvrtek 19.5.2016 11:19 | karma článku: 33.97 | přečteno: 1616x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 241 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 218 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 623 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 157 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2737
Lékař

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...