Pomůže nám ČT zjistit názory prof. Drahoše?

Výběr témat prezidentské debaty na TV Prima byl poněkud zvláštní. Protikuřácký zákon je politicky zajímavý jen tím, že posiluje roli státu jako dozorce nad (zlo)zvyky občanů. 

Téma mělo být tedy pro debatu prezidentů zobecněno - preferují stát jako dozorce nad občany, který je kontroluje a umravňuje nebo jsou zastánci státu, co strká jen málo nos do životů lidí? Toto zásadní politické nastavení kandidátů jsme se nedozvěděli.

Se změnou ústavy ohledně držení zbraní to bylo vlastně podobné. Církevní restituce byly pojaty jen z pohledu dodatečného zdanění, což je taková malá náplast na velkou ránu, kterou do těla našich financí udělaly pravicové vlády. Opět diskuse nebyla vedena k vlastní podstatě problému a všem současným možnostem řešení.

Prezident republiky je funkce opatřená silnou symbolikou. Symboly v politice hrají významnou roli. Zažili jsme to ve velkém s V. Havlem, trochu v menším s V. Kalusem a M. Zemanem. Všichni budili v mezinárodním měřítku pozornost, někdy až rozruch. Lidé na celém světě mají tendence zjednodušovat, a i pro nás je současné Německo do značné míry ztotožňováno s „vítačskou tetou“ Merkelovou. Stejně tak nás často vnímají v cizině.  Byli jsme zemí zpochybňující globální oteplování, různé moder ní ismy, euroskeptičtí a pochybovali jsme o oprávněnosti vojenských zásahů USA v Iráku (V. Klaus), dále jsme odmítači uprchlíků, poněkud xenofobní a přátelštěji naladění vůči Rusku (M. Zeman). Musím přiznat, že vůbec netuším, s čím budeme spojování v případě vítězství prof. Drahoše.

Proto doufám, že nám debata na ČT pomůže zjistit, co konkrétního bude dělat prof. Drahoš. Pojede někdy za Putinem do Ruska? A co mu bude říkat? Co bude dělat, když by se vyhrotily vojenské konflikty na Ukrajině, a i nám by hrozilo přímé zatažení do skutečné války? Toto by byla zajímavá otázka i pro M.Zemana. Velice důležitá je i otázka, jak se prezident postaví ke snahám E. Makrona o hlubší integraci EU? Považují současnou strukturu EU za demokratickou a proč, případně proč ne a jak by se měla změnit? Co v tomto směru hodlají dělat a s jakými spojenci máme šanci s našimi návrhy uspět? S jakou strategií chtějí dál pokračovat v rozvíjení vztahů s Čínou? Bude M. Zeman i nadále vůči Číně poněkud servilní a nastolí prof. Drahoš otázku lidských práv i za cenu ohrožení rozvoje ekonomických vztahů? Co si myslí o spolupráci s Jižní Koreou? Proč se o ní tak málo mluví, když u nás investují mnohem více než Číňané? Konečně jaký je názor prof. Drahoše na samostatný palestinský stát a na stěhování ambasády do Jeruzaléma? V souvislosti s migrační krizí pak jaké mají oba kandidáti konkrétní představy o působení v zemích původu. Fráze o pomoci umí říkat každý, ale ne každá pomoc je efektivní a hodně tzv. pomoci chudým státům situaci ve skutečnosti zhoršuje. Co by třeba říkali na radikální program snížení porodnosti v zemích kde dochází k populační explozi a jak ho realizovat? Konečně jak by srozumitelně popsali globalizaci? Jaký má na nás dopad? jak jí účinně čelit nebo naopak podporovat?

Toto jsou témata náležící prezidentovi a na nich může budovat renomé republiky. Renomé není věc vůbec bezvýznamná. Minimálně ovlivňuje pověst země, tedy také zájem investorů a druhy - kvalitu migrace, čímž předurčuje prosperitu i bezpečnost.

 

Autor: David Rath | středa 24.1.2018 21:02 | karma článku: 34,32 | přečteno: 1457x
  • Další články autora

David Rath

Vážený pane premiére

21.5.2019 v 9:17 | Karma: 26,64

David Rath

Válka dělohami

8.5.2019 v 18:44 | Karma: 38,45

David Rath

Vězení za všechny prachy

29.4.2019 v 16:40 | Karma: 16,40

David Rath

Sexuální otrokářství v Británii

15.4.2019 v 20:51 | Karma: 35,96