Diskuse

Rakouská monarchie a EU

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je jen velmi zvlastni, pane Rathe, ze dnesni politicky system vedeni statu je presne podle R/U. Tak to bylo i za prvni republiky. (viz clanek pana Capka z roku 1925 v Lidovych novinach). To, ze jste byl kdysi clenem te vedouci sebranky, vam jiste dalo , pri vasi inteligenci, moznost videt, jak je ten system dobry k prosazovani politickych doktrin. Prosazovani neceho, co urcuje ideologie stran a ne potreby prostych obcanu. Vase uvaha ve vasem clanku ukazuje vasi dobrou stranku. Skoda, ze ji dnes nemuzete pouzit. Vy jste tu kredibilitu ztratil.

S vasi uvahou, prednesena v clanku, souhlasim.

0 0
možnosti

Vesmes pravda, ale je z toho ponauceni i pro Prahu a jeji centralismus. Rakousko bylo pro Moravu a Slezsko celkem bezproblemove, ale to same se neda rici u Cech, kde vlastne po zasluze nemeli ani svoji zemskou vladu. Nasledne po arbitrarnim zalozeni CSR se ceska vlada dodnes chova ke svym historickym zemim hure nez stare Rakousko. Je zde nejake ponauceni?

0 0
možnosti
Foto

Jen maličkost. Rakouské soudnictví bylo velmi solidní. Nakonec právní systém první republiky z něho vycházel. Na příklad Karel Havlíček Borovský se dvakrát hájil sám, a uspěl. Protože se soud neměl oč opřít.

Jak by dopadl soud s provinilcem majetkovým, to si však umím představit.

V R-U byl též pozoruhodný přístup k náboženstvím. Protože jich tam bylo mnoho, musela být povolena a u těch nepovolených platilo, že takové náboženství lze provozovat pouze doma a tak, aby to nebudilo veřejné pohoršení.

3 0
možnosti

Já měl za to, že jste odborník hlavně přes to víno.

2 1
možnosti

Hezky a zajimave jste to napsal.....mozna ale....Madari byli loajalni.....cili zdanlive i vice prav.......co by se asi stalo,jestli by i Cechy a Slovensko dostali stejna prava jako Madari?Mentalita Cechu a Slovaku je jina.......Monarchie by se bohuzel take rozpadla....Slovaci mozna ne,ale Cesi jsou stale s necim nespokojeni...je jedno kdo prijde...s kym se ma a muze spolupracovat.......stale je neco spatne.......

0 0
možnosti

Starý dům EU je postaven na základech, které byly dimenzované pro jiný dům. Ten měl původně jen chránit obyvatele před vnějšími rozmary počasí a poskytnout základní společné služby.

Místo toho se ale na těch jednoduchých základech dostavilo několik pater z různých materiálů, kus je z cihel, kus ze dřeva. Horní patra slouží jen pro vyvolenou elitu a jsou naplněna rozmarnými zbytečnostmi, které dům činí vratký a nestabilní.

Obecně je hospodárnější a technicky mnohem jednodušší zbourat starý dům, který už neschvalují ani statistici, a postavit nový dům na zelené louce.

0 0
možnosti

EU nelze reformavat. Jen odstranit. Jeji konstrukce a fce je presne takova, jake bylo zadani.

2 0
možnosti

Rakousko-Uherská říše měla zásadní vadu, nebyla reformovatelná už z principu. Kdyby císař chtěl, reforma by byla provedena nejpozději v 60 letech 19 století (r-u vyrovnání). Bohužel se pokračovalo ve status quo (potlačování čechů rakušany a slováků maďary), takže nebylo zbytí. Karel I. sice možná chtěl reformovat, ale bylo příliš pozdě. Rozbití bývalé monarchie a vznik ČSR byl logickým krokem k osvobození od perzekuce ze strany rakouska-uherska.

2 0
možnosti

Zároveň si musíme uvědomit, že R-U bylo nedemokratické státní zřízení, nerespektující lidská práva.

0 0
možnosti

R^ Naprostý souhlas. Veskrze nechápu představitele zemí, které mají výhrady vůči centralizované bruselské moci, že se neúčastní britského pokusu o normalizaci britského členství v EU, protože britské požadavky jsou minimum, o které by měly usilovat všechny členské státy. Namísto toho se na Brity čumí a sází se na to, co jim to v referendu výjde

8 0
možnosti
Foto

Souhlasím s každým vaším slovem na 100%EU

1 0
možnosti